The Balmain house sits in a street tightly surrounded by heritage homes. The external features of the house preserve the heritage nature whilst adding a contemporary addition to the street and park beyond. An understated concrete spine running down the centre of the building informs much of what is happening in the house. Stairs cantilever and courtyards are positioned along the spine with decks and courtyards connecting the interiors and surrounding environment while providing protection from the elements. The house is a juxtaposition of solid and lightweight elements which transfer to the planning  - light timber construction with a strong centre, mass versus space with voids and cut-outs to provide openness. Glazed louvres and timber shutters to internal courtyards and external openings allow a filtering of sunlight and a level of privacy as desired.